فهرست مطالب

نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سهیلا صبور، کیوان کاکابرایی صفحات 1-10
    مقدمه
    درد مزمن از مشکلات شایع و پدیده ای چندمولفه ای است که مدیریت آن مستلزم مداخلات طبی و روان شناختی است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثربخشی درمان گروهی پذیرش و تعهد بر علائم افسردگی، استرس و شاخص های درد در زنان مبتلا به درد مزمن بود.
    روش کار
    روش این پژوهش نیمه تجربی و جامعه آماری، بیماران زن مبتلا به درد مزمن مراجعه کننده به مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه بود. بیمارانی که دارای بالاترین نمرات بودند، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های پذیرش درد مزمن (CPAQ)، مقیاس شدت درد (PIS)، فرم کوتاه مقیاس افسردگی و استرس (21-DASS) و پرسشنامه جمعیت شناختی بود. مداخله به صورت 8 جلسه 120 دقیقه ای، دو بار در هفته و به مدت یک ماه برگزار گردید. مرحله پیگیری یک ماه پس از آخرین جلسه درمان انجام شد. داده ها با استفاده از نسخه 16 نرم افزار SPSS و آزمون های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس چندمتغیره (MANCOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که مداخله گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث ایجاد تفاوت معنی داری بین گروه های مداخله و شاهد در نمرات کلی علائم شدت درد، افسردگی و استرس وجود دارد (05/0 > P). همچنین در نمرات پذیرش درد نیز این تفاوت معنادار بود (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    با توجه به اثر بخش بودن گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد پیشنهاد می گردد از این روش درمانی در مراکز درمانی کشور جهت کنترل و پذیرش دردهای مزمن مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، افسردگی، استرس، شاخص های درد مزمن، زنان
  • حسن خشنو، فرحناز محمدی شاهبلاغی، اصغر دالوندی، محسن آزاد صفحات 10-18
    مقدمه
    اختلال خواب یکی از مهمترین مشکلات جمعیت سالمندی است و ماساژ یکی از تکنیک های غیر تهاجمی است که می تواند از طریق کاهش تنش عضلانی به رفع مشکلاتی مانند اضطراب، استرس، افسردگی، درد و بی خوابی کمک کند. هدف این مطالعه بررسی تاثیر ماساژ پشت (افلوراژ) بر کیفیت خواب سالمندان دچار اختلال خواب می باشد.
    روش کار
    تحقیق حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است که به روش کارآزمایی بالینی انجام شد. جامعه پژوهش را کلیه سالمندان مرد مقیم سرای سالمندان لقمان بندر عباس تشکیل می داد. نمونه گیری در دو مرحله به روش سرشماری و تصادفی تعادلی انجام گردید که در نهایت 93 نفر با توجه به معیارهای مطالعه انتخاب و در سه گروه شاهد، مداخله 1 و مداخله 2 به طور مساوی تقسیم شدند. از شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ و پرسشنامه کوتاه وضعیت شناختی جهت جمع آوری داده ها استفاده شد. برای تجزیه تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل واریانس یک طرفه، کروسکال والیس ، من ویتنی، t زوجی ، ویلکاکسون، تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بنفرونی و با استفاده از نسخه 17 نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها
    تحلیل داده نشان داد تفاوت معناداری بین سه گروه در میانگین نمره تمام حیطه ها بجز اختلال خواب مشاهده شد که این تفاوت بین دو گروه مداخله و شاهد بود (05/P<0) و هیچ تفاوت معناداری بین دو گروه مداخله 10 دقیقه ماساژ و 20 دقیقه ماساژ مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که ماساژ پشت با استفاده از تکنیک افلوراژ، بر کیفیت خواب سالمندان موثر است ولی افزایش مدت زمان انجام ماساژ موجب بهبودی بیشتر کیفیت خواب نمی گردد. لذا پیشنهاد می گردد انجام ماساژ افلوراژ به مراقبین سرا های سالمندان آموزش داده شود تا در موقع لزوم به عنوان درمان موثر، سالم و غیر دارویی در اختلال خواب سالمندان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سالمندی، کیفیت خواب، ماساژ
  • عبدالله موسوی عوری، نرگس ارسلانی، کیان نوروزی، اکبر بیگلریان صفحات 19-25
    مقدمه
    جابجایی بیمار یکی از وظایف کارکنان پر ستاری است که انجام صحیح آن موجب حفظ ایمنی بیمارو پیشگیری از ابتلاء به مشکلات سلامتی مانند اختلالات اسکلتی عضلانی در پرستاران می شود. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر آموزش روش جابجایی بیمار بر اجرای آن در کارکنان پرستاری می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی از نوع قبل و بعد، 20 نفر از کارکنان پرستاری بیمارستان خاتم الانبیاء (ص) بر اساس روش نمونه گیری هدفمند شرکت کردند. مداخله در قالب یک کارگاه سه روزه، شامل آموزش نظری و عملی روش جابجایی بیمار، همراه با تمرین گروهی و انفرادی شرکت کنندگان حین نظارت پژوهشگر برگزار گردید قبل و بعد از آن با استفاده از چک لیست ارزیابی جابجایی بیمار Patient Transfer Assessment Index (PTAI) نمرات شرکت کنندگان محاسبه شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آمارتوصیفی و استنباطی و نرم افزار 19 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج آماری نشان داد که میانگین نمره شرکت کنندگان در اجرای روش جابجایی بیمار قبل از مداخله (4/16 ± 6/36) بود که بعد از مداخله به (1/8 ± 89) افزایش یافت که این تفاوت از نظر آماری معنادار بود (P < 0/001). همچنین از نظر سطح ارگونومیک اقدام نمره اکثریت شرکت کنندگان قبل از مداخله در سطح ضعیف ارزیابی گردید که بعد از مداخله به سطح خوب ارتقاء یافت.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که برنامه آموزش تکنیک صحیح جابجایی بیمار از تخت به ویلچر و بالعکس برای کارکنان پرستاری باعث ارتقای مهارت و اجرای بهتر این تکنیک می شود. بنا بر این آموزش روش صحیح (مبتنی بر اصول ارگونومی) که همراه با رعایت وضعیت بدنی کارکنان و بکار بردن تجهیزات کمک جابجایی باشد می تواند در اجرای صحیح و افزایش مهارت روش جابجایی بیمار و پیشگیری از بروز مشکلات سلامتی در کارکنان پرستاری و همچنین تامین ایمنی بیمار مفید واقع گردد.
    کلیدواژگان: جابجایی بیمار، شاخص ارزیابی جابجایی بیمار(PTAI)، آموزش، پرستار
  • فرهاد کامرانی ماسوله، محبوبه نظری، محمد صاحب الزمانی، غلامرضا امین، محمد فرج زاده صفحات 26-31
    مقدمه
    اضطراب بعد از جراحی یکی از فشارهای روانی و شایع بیماران می باشد که عملکرد فیزیولوژیکی بدن را مختل می کند و می تواند سلامت بیمار را به خطر بیندازد. رایحه درمانی یکی از شاخه های طب مکمل می باشد که در کاهش اضطراب موثر است. هدف این مطالعه تعیین تاثیر رایحه درمانی با اسانس لیموترش بر اضطراب پس از عمل جراحی بیماران ارتوپدی می باشد.
    روش کار
    این مطالعه یک کار آزمایی بالینی شاهد دار تصادفی است که روی 82 بیمار دچار شکستگی رادیوس در بیمارستان های وابسته دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1394 انجام شده است. بیماران به صورت تصادفی بلوکی به دو گروه مداخله و شاهد تخصیص یافتند. جهت جمع آوری داده ها از ابزار دیداری VAS استفاده شد. در گروه مداخله از بیماران درخواست شد دستمال آغشته به سه قطره اسانس لیموترش را به مدت 30 دقیقه استنشاق کنند. اضطراب بیمار هم قبل از عمل و هم 8 و 16 ساعت پس از عمل جراحی سنجیده می شد. تحلیل داده ها با آزمون های آمار توصیفی و استنباطی و با استفاده از نسخه 16 نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها
    نمونه ها ازنظر سن، جنس، تحصیلات و وضعیت تاهل همگن بودند. قبل از انجام مداخله تفاوت معنی داری بین آزمودنی های گروه شاهد و مداخله وجود نداشت ولی پس از انجام مداخله نمره اضطراب بیماران گروه مداخله نسبت به بیماران گروه شاهد در 8 ساعت اول (P= 0/03) و 16 ساعت اول (P=0/001) پس از جراحی کاهش معنی داری داشته است. .
    نتیجه گیری
    رایحه درمانی با اسانس لیموترش می تواند منجر به کاهش اضطراب پس از عمل بیماران دچار شکستگی شود. توصیه می شود از این روش به عنوان یک روش مکمل برای تسکین اضطراب بیماران تحت جراحی ارتوپدی استفاده شود.
    کلیدواژگان: اضطراب، رایحه درمانی، شکستگی، لیموترش
  • حجت الله مهدی، سادات سید محمد باقر مداح، فرحناز محمدی صفحات 32-39
    مقدمه
    دیابت یک بیماری ناتوان کننده در سالمندان محسوب می شود که بر کیفیت زندگی آن ها تاثیرگذار است. خودمراقبتی بواسطه آموزش کلید کنترل دیابت است. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر آموزش خودمراقبتی بر کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به دیابت بود.
    روش کار
    نوع مطالعه یک مطالعه نیمه تجربی از نوع قبل و بعد با گروه شاهد بود. جامعه پژوهش را کلیه سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو که به مرکز دیابت الزهرای اصفهان مراجعه می کردند تشکیل می دادند. در این مطالعه از روش سرشماری استفاده و 64 نمونه واجد شرایط انتخاب گردیدند که سپس با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده به طور مساوی در دو گروه شاهد و مداخله قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه کیفیت زندگی سلامت سالمندان، آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله خون قبل و بعد از مداخله بود. برنامه مداخله در قالب شش جلسه آموزشی و برنامه خود مراقبتی طراحی و اجرا گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نسخه 19 نرم افزار SPSS و آزمون های من- ویتنی، مجذور خی، آزمون تی مستقل و تی زوجی و آزمون آنالیز کواریانس انجام پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در گروه مداخله میانگین نمره کیفیت زندگی سلامت سالمندان مبتلا به دیابت بعد از انجام مداخله تفاوت معناداری با زمان قبل از آن داشته است (001/0 P <) ولی در گروه شاهد این تفاوت معنادار نبود. بعد از مداخله میانگین نمره HbA1c در گروه مداخله به طور معناداری کمتر از گروه شاهد شده بود (001/0 P <).
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان داد که برنامه آموزشی خودمراقبتی موجب بهبود و ارتقاء کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به دیابت می شود. بنابراین می توان با اجرای برنامه های آموزش خود مراقبتی با استفاده از الگوهای نوین آموزشی کیفیت زندگی این گروه از سالمندان و سال های عمر فعال آنان را افزایش داد.
    کلیدواژگان: سالمند، دیابت، آموزش خودمراقبتی، کیفیت زندگی
  • مرجان مددی، آناهیتا خدابخشی کولایی صفحات 40-48
    مقدمه
    تحقیقات بسیاری تاثیر بسزای فعالیت فیزیکی و خنده را در بهبود عملکرد روانی و جسمانی افراد نشان داده است. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر خنده درمانی و فعالیت های فیزیکی در امید و معناجویی سالمندان می باشد.
    روش کار
    پژوهش حاضر، از نوع تحقیق نیمه تجربی با پیش و پس آزمون با گروه شاهد است. جامعه آماری این پژوهش پارک ها و بوستان های منطقه شهری 5 تهران می باشد. از میان شرکت کنندگان، 28 سالمند واجد شرایط انتخاب و به صورت تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. گروه مداخله خنده درمانی کاتاریا و فعالیت های فیزیکی را در طول هشت جلسه (هفته ای یک جلسه، هر جلسه به طور متوسط 90 دقیقه) دریافت کردند. در این تحقیق از پرسشنامه امید اشنایدر ، پرسشنامه معناجویی فرانکل، پرسشنامه معاینه مختصر روانی استفاده شد. تحلیل آماری با استفاده از تی مستقل و با کمک نرم افزار SPSS نسخه 18 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین امید به زندگی در سالمندان قبل و بعد از خنده درمانی کاتاریا وجود داشت (001/0 = P). نتایج همچنین بیانگر آن بود که در نمرات میانگین معنای زندگی سالمندان قبل و بعد از انجام مداخله تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0 = P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که خنده درمانی کاتاریا و فعالیت های فیزیکی تاثیر معناداری در افزایش امید به زندگی سالمندان دارد. لذا، می تواند به عنوان مداخله درمانی در بالابردن امید در میان سالمندان مورد توجه قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: خنده درمانی، فعالیت فیزیکی، امید، زندگی، سالمندان
  • مینا کریمی، کیان نوروزی تبریزی، فرحناز محمدی شاهبلاغی، علی اکبر بیگلریان صفحات 49-56
    مقدمه
    خستگی از شایعترین علائم بیماری مولتیپل اسکلروزیس و شایعترین شکایت سالمندان به شمار می آید که سبب کاهش کیفیت زندگی می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر ماساژ استروک سطحی پشت بر روی خستگی سالمندان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مقیم در آسایشگاه کهریزک در سال 1393 انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه یک پژوهش شبه تجربی، تک گروهی قبل و بعد می باشد. جامعه آماری شامل 18 سالمند مرد و زن مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مقیم در آسایشگاه کهریزک است . نمونه گیری به صورت در دسترس بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انجام گرفت و برای هر یک از افراد ماساژ استروک سطحی پشت به مدت 20 دقیقه، روزهای زوج، طی چهار هفته انجام شد. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه سنجش شدت خستگی استفاده شد. نمره خستگی در سه نوبت قبل ازجلسه اول، پس از جلسه ششم و پایان جلسه دوازدهم اندازه گیری شد. تجزیه تحلیل داده ها بوسیله SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمونهای آماری شاپیرو - ویلکز ، تحلیل واریانس مکرر و فریدمن، ویلکاکسون و بنفرونی، یومان ویتنی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که میانگین سنی آزمودنی ها 55/64 بوده است. میانگین نمره خستگی در پیش آزمون 2/50، در پایان جلسه ششم 3/44 و در پس آزمون 5/40 براورد شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که شدت خستگی قبل و بعد از مداخله تفاوت آماری معناداری داشته و ماساژ استروک سطحی پشت در جهت کاهش میزان خستگی موثر است (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    شدت خستگی در سالمندان مبتلا به ام اس شیوع بالایی دارد و اجرای ماساژ استروک سطحی پشت که مداخله ای سبک و قابل تحمل برای سالمندان است توسط مراقبین و پرستاران ، می تواند در کاهش خستگی این افراد موثر باشد.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، ماساژ استروک سطحی پشت، خستگی، سالمندان
  • فرشته تاج بخش، محمد علی حسینی، مهدی رهگذر صفحات 57-65
    مقدمه
    مراقبت معنوی مذهبی به عنوان یک فاکتور بارز بر سلامت جسم و روان در تطابق بیماران با بیماری شان و افزایش کیفیت زندگی آن ها موثر می باشد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مراقبت معنوی-مذهبی بر استرس بیماران پس از عمل جراحی بای پس عروق کرونر قلب در مرکز توانبخشی بیمارستان بقیه الله الاعظم (عج) تهران در سال 1392 انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است که بر روی 68 مددجوی پس از عمل جراحی بای پس عروق کرونر انجام شد. نمونه ها به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله (34) و شاهد (34) قرار داده شدند. مداخله به صورت بسته آموزشی مبتنی بر مراقبت های معنوی- مذهبی بر اساس الگوی Richards and Bergin در گروه مداخله انجام پذیرفت. ابزارهای جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه افسردگی، اضطراب، استرس (DASS-21) بود. استرس در دو مرحله قبل و بعد از مداخله اندازه گیری شد و از طریق نسخه 20 نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره استرس در گروه مداخله و شاهد قبل از مداخله با یکدیگر تفاوت معنی داری نداشتند، در حالی که بعد از مداخله تفاوت معنی داری مشاهده شد (P < 0/001) همچنین یافته ها نشان داد که اختلاف معنی داری بین میانگین نمره استرس قبل و بعد از انجام مداخله در آزمودنی های گروه شاهد (014/0 = P) و مداخله (001/0 > P) وجود داشت به طوری که در گروه مداخله استرس بیماران پس از انجام مراقبت های معنوی و مذهبی کاهش داشته و این در حالی بود که در گروه شاهد میانگین نمره استرس افزایش معنی داری داشته است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که مراقبت معنوی-مذهبی، تاثیر معنی داری در کاهش استرس بیماران دارد. با توجه به نتایج حاصله، توصیه می شود پرستاران از این روش مراقبتی به عنوان روشی بی خطر و ایمن در امر مراقبت از بیماران استفاده کنند.
    کلیدواژگان: استرس، مراقبت معنوی، مذهبی، عمل جراحی بای پس عروق کرونر
|
  • Soheila Sabour, Keyvan Kakabraee Pages 1-10
    Introduction
    Chronic pain is a common problem that requires medical intervention and psychological management. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on depression¡ stress and indicators of pain in women with chronic pain.
    Methods
    The study method was semi-empirical and the population included women with chronic pain referred to hospitals affiliated of Kermanshah University of Medical Sciences. The study subjects were randomly divided into experimental and control groups. The instruments included chronic pain acceptance questionnaire (CPAQ)¡ pain intensity scale (PIS)¡ the short form of depression and stress scales (DASS-21)¡ and a demographic questionnaire. The experimental group was exposed to eight two-hour sessions of ACT. Follow-up was one month after the last session of treatment. The data was analyzed using descriptive statistics and multivariate analysis of covariance (MANCOVA) with SPSS-16 software.
    Results
    The results showed a significant difference between experimental and control groups in total scores of the symptoms of pain¡ depression and stress (P
    Conclusions
    The results emphasized the importance of this intervention in psychosomatic and chronic diseases and provided new horizons in clinical interventions.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Depression, Stress, Chronic Pain Indicators, Women
  • Hasan Khoshno, Farahnaz Mohammadi, Asghar Dalvandi, Mohsen Azad Pages 10-18
    Introduction
    Sleep disorder is one of the most important problems in elderlies and massage is one of the non-invasive techniques that can help to eliminate problems such as anxiety¡ stress¡ depression¡ pain and insomnia through reducing the muscle tension. The purpose of this study was to determine the effect of back massage (effleurage) on sleep quality in elderlies suffering from sleep disorders.
    Methods
    This quasi-experimental study was carried out by randomized clinical trial (RCT) method. The research community included all the male seniors living in Luqman nursing home of Bandar Abbas. Sampling was performed in two stages using census method and balanced randomization. Finally¡ 93 participants were chosen according to the criteria of the study and were assigned into three equal groups: control group¡ intervention group 1 and intervention group 2. Data gathering was performed by the use of Pittsburg Sleep Quality Index and Abbreviated Mental Status and data analysis was done by one-way ANOVA¡ Kruskal-Wallis¡ U Mann-Whitney test¡ paired t-test¡ Wilcoxson¡ co-variance analysis¡ and Bonferroni post-hoc test¡ using SPSS 17 software.
    Results
    Analysis of the data showed that there were statistically significant differences in mean score in all the subscales of sleep quality¡ except for sleep disorders subscale¡ between both intervention groups and the control group (P
    Conclusions
    This study confirmed the effect of Effleurage massage on sleep quality of elderlies¡ but increasing the massage duration did not result in the improvement of sleep quality. It is suggested that Effleurage massage be taught to caregivers of elderlies to be used in necessary situations as a useful¡ healthy and non-pharmacological treatment in elderly sleep disorder.
    Keywords: Aged, Sleep Quality, Massage
  • Abdollah Mosavi Ori, Narges Arsalani, Kian Nourozi, Akbar Biglarian Pages 19-25
    Introduction
    Patient transfer is one of the common nursing tasks which could protect patients from being injured and as well as nurses from adverse health issues such as musculoskeletal disorders¡ if it is carried out perfectly. The aim of this study was to evaluate the effect of patient transfer method training to nursing staff on its implementation.
    Methods
    In this pre and post quasi-experimental study¡ 20 nursing personnel of Khatam-Ol-Anbia Hospital were participated based on purposeful sampling method. The intervention included a three-day workshop in which the theory and practice of patient transfer method was trained and followed by group and individual performance of the participants. The patient transfer method scores were calculated before and after the workshop using patient transfer assessment instrument (PTAI) and finally data was analyzed by SPSS 19 software.
    Results
    Statistical analysis showed that the mean of patient transfer method increased (from 36.6 ± 16.4 to 89 ± 8.1)¡ which was statistically significant (P
    Conclusions
    The results showed that the patient transfer method training from bed to wheelchair and vice versa can improve nurses’ skills. Therefore¡ training the correct (ergonomics) method which combines proper body postures and equipment can lead to better performance and prevent adverse health issues among nurses and increase patient safety as well.
    Keywords: Patient Transfer, Patient Transfer Assessment Index (PTAI), Training, Nurses
  • Farhad Kamrani, Mahboubeh Nazari, Mohammad Sahebalzamani, Gholamreza Amin, Mohammad Farajzadeh Pages 26-31
    Introduction
    Anxiety after surgery is a common mental distress that disrupts the body''s physiological function and can endanger the patient''s health. Aromatherapy is a branch of medicine that may reduce anxiety. The aim of this study was to determine the effect of aromatherapy with essential oil of lemon on anxiety after orthopedic surgery.
    Methods
    This study was a randomized controlled clinical trial¡ performed on 82 patients with distal Radius Fracture who referred to hospitals affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences in 2015. The patients were randomly divided into intervention and control groups. To measure the rate of anxiety¡ Visual Analogue Scale (VAS) was used. In the intervention group¡ the patients were asked to inhale the lemon essential oil smeared on a piece of cloth (three drops of oil) for 30 minutes. Patient’s anxiety before surgery¡ as well as 8 and 16 hours after the surgery were measured. Data analysis was performed by SPSS software version 16 using descriptive and inferential tests.
    Results
    The samples were homogeneous for age¡ gender¡ education and marital status. Before the intervention¡ there was no significant difference between the intervention and control subjects¡ but after the intervention¡ the anxiety score in the intervention group in the 8 hours (P = 0.03) and 16 hours (P = 0.001) after surgery was significantly reduced compared with the control group.
    Conclusions
    Aromatherapy with essential oil of lemon can relieve anxiety after surgery in patients with fractures. This method is recommended as a complementary method to relieve anxiety in orthopedic surgeries.
    Keywords: Anxiety, Aromatherapy, Fractures, Lemon
  • Hojatollah Mahdi, Seyyed Mohmmad Bagher Maddah, Farahnaz Mahammadi Pages 32-39
    Introduction
    Diabetes is a debilitating and common disease in elderlies¡ the prevalence of which is rapidly increasing; it becomes more severe with aging. Self-care training is the key to controlling diabetes. The aim of this study was performing self-care training program and evaluating its impact on the quality of life in elderlies with diabetes.
    Methods
    The sampling technique was used to study 60 participants in two groups¡ who were randomly selected by drawing samples. Data collection tools included health status and quality of life in elderlies’ questionnaire¡ as well as blood glycosylated hemoglobin tests before and after the intervention. The training program was designed in six sessions. In this study¡ methods and statistical indicators such as frequency¡ Mann-Whitney¡ chi-squared¡ t-test and paired t-test¡ and analysis of covariance were used¡ and analysis was performed by version 19 of the SPSS software.
    Results
    The results showed that the quality of life in the intervention group compared with the control group significantly increased (P
    Conclusions
    These studies showed that self-care training program improved and enhanced the quality of life in the elderlies with diabetes¡ and if these trainings are based on knowledge and use the teaching methods appropriate for elderlies with diabetes¡ they could pave the way for active aging.
    Keywords: Aging, Diabetes, Self, Care Education, Quality of Life
  • Marjan Madadi, Anahita Khodabakhshi Koolaee Pages 40-48
    Introduction
    Several studies have shown the influence of physical activity and laughter in improving mental and physical functioning. Therefore¡ the aim of current research was to investigate the efficacy of laughter therapy and physical activity on hope and meaningfulness in life among elderlies.
    Methods
    This was a quasi-experimental study with pre- and post- tests. The study population included elderlies in parks of zone five of Tehran city. Twenty eight elderlies were selected with regards to the criteria. They were randomly assigned to control and experimental groups. The experimental group received techniques of laughter therapy and physical activity for eight treatment sessions (90 minutes for each session per week). The research instruments were meaning in life index¡ Snyder’s hope scale¡ and mini-mental state examination. Statistical analyses were conducted by dependent t-test and SPSS software version 18.
    Results
    There was a significantly difference in hope in life between elderlies in pre- and post-tests (P
    Conclusions
    The results indicated that laughter therapy and physical activity had a significant influence on increasing hope in life amongst elderlies. Hence¡ it can be considered as a therapeutic intervention in enhancing the level of hope in elderlies.
    Keywords: Laughter Therapy, Physical Activity, Hope, Life, Aged
  • Mina Karimi, Kian Nourozi Tabrizi, Farahnaz Mohamadi, Ali Akbar Biglarian Pages 49-56
    Introduction
    Fatigue is the most common symptom of multiple sclerosis and the most common complaint in elderlies¡ which reduces the quality of life. This study aimed to evaluate the effect of slow stroke back massage on fatigue in elderly patients with multiple sclerosis living in Kahrizak Charity Foundation in 2014.
    Methods
    This was a quasi-experimental study¡ with one group before and after. The population consisted of 18 elderly male and female residents in Kahrizak Charity Foundation. Available sampling was performed based on the inclusion criteria¡ and for each individual¡ slow stroke back massage was applied for 20 minutes¡ in even days during a four-week period. Questionnaires were provided for demographic information and a questionnaire was used to assess fatigue. Fatigue was measured three times; before the intervention¡ at the end of the sixth session¡ and at the end of the twelfth session. Data Analysis was performed by SPSS version 16¡ and the statistical tests of Shapiro-Wilkes¡ repeated ANOVA and Friedman¡ Wilcoxon and Bonferroni¡ and U-Mann Whitney were used.
    Results
    Of the study population¡ 55.6 % were female and 44.4% were male. The mean of age was 64.55. The mean scores of fatigue in pre- and post-tests were 50.2 and 44.3 respectively¡ and it was 40.5 at the end of the sixth session. The results of this study showed that fatigue had a significant difference before and after the intervention and slow stroke back massage was effective for reducing fatigue (P
    Conclusions
    Fatigue is highly prevalent in elderly patients with multiple sclerosis. The implementation of slow stroke back massage by caregivers and nurses¡ which is a tolerable and light intervention style for the elderlies¡ can be effective in reducing their fatigue.
    Keywords: Multiple Sclerosis, Slow Stroke Back Massage, Fatigue, Elderly
  • Fereshteh Tajbakhsh, Mohammad Ali Hosseini, Mahdi Rahgozar Pages 57-65
    Introduction
    Religious and spiritual care is important in physical and mental health of patients and increases their quality of life. The purpose of this study was to determine the effect of religious-spiritual care on stress among post-surgery Coronary Artery Bypass Graft (CABG) patients in the rehabilitation center of Baghiyatollah hospital of Tehran¡ Iran on 2013.
    Methods
    This research was a semi-experimental study that was performed on 68 participants with coronary artery bypass graft. Participants were selected purposefully and then randomly assigned to: interventional (34) and control groups (34) Religious spiritual care-based training package on the pattern of Richards and Bergin was conducted in the intervention group. Basic data was collected by a Demographic Questionnaire and Depression Anxiety Stress Scale (DASS-21). Mean stress core before and after the intervention was measured. Analysis of data was computerized adopting the SPSS 20 package software.
    Results
    The Findings of this study did not indicate a significant difference between mean stress before the intervention (P = 0.163) but showed a significant difference after the intervention (P = 0.000). After the intervention¡ a significant difference was observed between mean stress score of the interventional (P = 0.000) and control (P = 0.014) groups. Stress in the interventional group was significantly reduced while it was increased in the control group.
    Conclusions
    The results showed that applying religious-spiritual care significantly decreases the stress of patients. It has been suggested that nurses can use religious-spiritual care as a safe method in coronary artery bypass graft surgery care.
    Keywords: Stress, Religious, Spiritual Care, Coronary Artery Bypass Graft